« Tilbake (Startup)

Starte AS

Å velge AS som selskapsform er ofte det tryggeste og mest hensiktsmessige valget. Sosiale rettigheter er ivaretatt, samtidig som man står uten personlig ansvar for selskapets gjeld og forpliktelser. I de senere årene har det blitt betydelig enklere å stifte aksjeselskap.


Ett nytt aksjeselskap skal stiftes i Foretaksregisteret. Her er alle norske AS registrert, og er et offentlig register som gir oversikt og skal sikre rettsvern for alle norske og utenlandske foretak i Norge.

For å stifte et nytt AS, skal det det opprettes et stiftelsesdokument av de som skal tege aksjer i selskapet. (Stifterne) Det skal opplyses om hvor mange aksjer hver av stifterne skal ha, og hva som skal betales for hver aksje.

Både fysiske personer og juridiske personer som andre aksjeselskap kan være stiftere. Stiftelsesdokumentet skal opplyse hva foretaket skal hete, og det skal informeres om hvem som skal sitte i selskapets styre.

Styret skal bestå av minst èn person, og er ansvarlig for driften og organiseringen av selskapet. Det er kun myndige personer som kan være styremedlemmer, og minst halvparten av styrets medlemmer må være bosatt i Norge. Ofte er stifter og styrer samme person.

Når stiftelsesdokumentet er ferdig utfylt og alle som har aksjer i selskapet har signert elektronisk, mottar man det ferdige stiftelsesdokumentet i Altinn. For å registrere selskapet, skal stiftelsesdokumentet bli overført i Samordnet registreringsmelding i Foretaksregisteret. Foretaksregistret tar et engangsgebyr på kr 5 570 for registreringen av aksjeselskapet.

Når aksjeselskapet er registrert, vil du motta et organisasjonsnummer og firmaattest for selskapet ditt.

starte-as

Aksjekapital

Aksjekapitalen som skal betales inn til selskapet ved oppstart, må være minimum 30 000. Kapitalen skal settes inn på en egen konto i banken, og overføringen skal bekreftes av enten banken, revisor eller en autorisert regnskapsfører. Kapitalen blir fordelt likt på et visst antall aksjer, og det er aksjekapitalen som utgjør verdien av alle aksjene. Stifterne kan betale inn et høyrer beløp en dette (overkurs). Uansett hvor mye som blir betalt inn som aksjekapital, bør beløpet stå i forhold til hvor mye kapital selskapet har behov for.

Å øke aksjekapitalen ut over minimumskravet gir bedriften økt kredittverdighet og soliditet.

Egenkapital

I følge loven skal aksjeselskapet til enhver tid ha en egenkapital. Størrelsen på kravet om egenkapitalen skal stå i forhold til driftens virksomhet og risiko. Om summen på egenkapitalen er mindre enn halvparten av selskapets aksjekapital eller er uforsvarlig lav, er det et krav at aksjeselskapets aksjeeiere samles til generalforsamling for å sette i gang tiltak for å styrke egenkapitalen.

Skal selskapet ha en revisor?

Når et AS skal opprettes skal det komme frem om selskapet skal ha en revisor eller ikke.

Det er visse krav til fravalg av revisjon.
Du kan velge bort revisjon dersom

  • Driftsinntektene er lavere enn 6 millioner kroner
  • Balansesummen er lavere en 23 millioner kroner
  • Gjennomsnittlig antall ansatte er 10 eller mindre

Du må likevel sende inn årsregnskap selv om det ikke skal revideres.

Skal aksjeselskapet ha en daglig leder Det er ikke et krav om at et AS skal ha en daglig leder. Skal selskapet ha en eller flere daglig ledere, er det styret som tilsetter disse, og det skal gå frem av vedtektene. Daglig leder skal være bosatt i Norge eller være statsborger av og bosatt i em EU/EØS-stat.

Fordeler med å velge AS som selskapsform

Sosiale rettigheter

Som eier av et aksjeselskap kan du også være ansatt i selskapet. Dette gir deg rettigheter som blant annet sykepenger, pensjonsrettigheter og dagpenger ved arbeidsledighet.

Er du eller andre ansatte i aksjeselskapet, er det et krav at det skal betales arbeidsgiveravgift. Eier av aksjeselskapet kan arbeide i selskapet uten å være ansatt, og likevel ta ut utbetaling. Dette kalles å ta ut utbytte, og man sikrer seg ikke sosiale rettigheter som ved et ansettelsesforhold.

Redusert risikoansvar

Ved å velge AS som selskapsform er ingen av aksjonærene personlig ansvarlig for selskapets forpliktelser eller gjeld. Aksjeselskapet blir definert som en egen juridisk person, og man er derfor ikke ansvarlig for mer en aksjekapitalen som er innbetalt. Til sammenlikning er man personlig ansvarlig for selskapets gjeld dersom man velger enkeltpersonforetak som selskapsform.

Velg produktet som passer deg best

Faktura Gratis 0,- pr. måned *
Kom raskt i gang med faktureringen i dag Opprett konto Les mer om Faktura Gratis
Faktura Pluss 49,- pr. måned
For deg som ønsker
ekstra funksjonalitet
Kjøp Les mer om Faktura Pluss
Regnskap 69,- pr. måned
Komplett regnskapssystem Prøv gratis! Les mer om Debet Regnskap

Filtrer:

  1. Aksjeselskap som selskapsform
  2. Aksjeselskap til salgs
  3. Bestill ferdig registrert firma
  4. Bør du kjøpe hylleselskap
  5. Etablere aksjeselskap
  6. Etablere selskap
  7. Fordeler og ulemper med AS
  8. Holdingselskap
  9. Hva er et hylleselskap?
  10. Hvem bruker hylleselskap
  11. Hylleselskap
  12. Hylleselskap til salgs
  13. Kjøp et hylleselskap i dag
  14. Kjøpe aksjeselskap
  15. Kjøpe ferdig registrert aksjeselskap
  16. Kjøpe tomt aksjeselskap
  17. Krav til navn på aksjeselskap
  18. Rask registrering av selskap
  19. Registrere aksjeselskap
  20. Starte aksjeselskap
  21. Starte AS