Inkasso ved utestående husleie
Tusenvis av norske utleiere opplever hvert år leieboere som ikke betaler sin husleie. Mange utleiere er avhengig av sine leieinntekter for å betjene egne lån. Når leieboere ikke betaler sin husleie, kan det sette utleieren i en vanskelig økonomisk situasjon.
Det er mange grunner til at leieboere ikke klarer å betale utestående husleie. Det kan skyldes oppsigelse fra jobbsituasjon, at en romkamerat ikke betaler sin del av leien, eller rett og slett feilprioritering eller mer regninger enn beregnet. Selv om utleier kan relatere seg til slike situasjoner, kan problemet forplantes om man velger å ikke håndtere det på riktig måte. En utestående husleie kan for mange bety at man ikke klarer å betale den neste måned heller. Beløpet kan da bli større og enda vanskeligere å håndtere.
Egeninkasso er ikke så komplisert som du tror
For mange privatpersoner er dette første gang de må forholde seg til inkasso-lovgivning. Ved første øyekast kan lovgivningen virke komplisert. Mange utleiere vil måtte forholde seg til denne problemstillingen. Selv leietagere som ønsker å gjøre opp for seg kan komme i situasjoner i perioder hvor de ikke er i stand til å gjøre opp for seg. Når de mottar en påminnelse i form av inkasso, vil de fleste skjønne alvoret i situasjonen og gjøre opp for utestående husleie.
Har du en leieboer som har utestående husleie, er prosessen relativt enkel. Ved å følge denne prosessen vil du unngå problemer i innkrevingsprosessen. Du kan da sikre at prosessen gjennomføres raskt og effektivt slik at betalingen kommer inn så raskt som mulig og kan benyttes til forfall som venter på lån eller liknende.
Vårt system lager alle dokumenter med lovtekster, renteberegning og gebyrer. Da behøver du ikke lete forskjellige steder for å finne ut hvilke lover som gjelder for å kreve inn utestående husleie eller hvilke rentesatser og gebyrer man kan benytte. Når systemet gir deg denne informasjonen direkte er det en rask og enkel oppgave å sette i gang inkassoprosessen.
Har du utestående krav hos en leieboer er saksgangen som følger:
- Inkassovarsel – 14 dagers frist
- Betalingsoppfordring – 14 dagers frist
- Utleggsforretning hos namsmannen
Utenstående husleie kan bli tvangsinndrevet
Namsmannen kan tvangsinndrive utestående husleie. Dette kan han gjøre enten ved å pålegge lønnstrekk, ta pant i verdier eller låse penger på konto. Jo raskere man kommer til denne prosessen, jo bedre. Det er ikke alltid lønnsomt å vente med å kreve inn utestående husleie for å vise hensyn til leieboeren. Det vil gjøre at prosessen trekker ut og problemene for utleier eskalerer om da leien ikke betales som lovet.
De fleste leieboere ønsker ikke å ende opp med en inkassosak på grunn av utestående husleie, og vil sannsynligvis betale ut kravet før du behøver å gjennomføre alle stegene. Men ved å forholde seg til denne formelle saksgangen holder man alle mulige løsninger åpne om leieboeren likevel velger å ikke betale. I verste tilfelle kan det også bli nødvendig med en utkastelsesprosess, og uten å ha fulgt den formelle prosessen, kan man få problemer med dette også.
Utestående husleie kan for mange bety at man selv kan komme i betalingsproblemer. Har man kjøpt leilighet eller hus ved å ta opp lån, er det ikke alle som har råd til å legge ut for flere husleier for leieboer. Enten man har kjøpt leiligheten for å leie ut, eller om man midlertidig bor et annet sted og vil beholde leiligheten, så har de fleste flere utgifter og er avhengige av inntekten fra utleien. Ved å ikke få krevd inn den utestående husleien kan man i ytterste konsekvens ende opp med å måtte selge leiligheten eller huset da man selv ikke kan betjene gjelden.
For mer informasjon til kontakt på post@debet.no eller via vårt kontaktskjema.