« Tilbake (Artikler)

Frilanser

Frilanseren jobber selvstendig på oppdrag fra flere ulike aktører eller arbeidsgivere. Det vil si at man står helt fritt til å styre arbeidsmengden og arbeidstiden selv. Det er ikke dermed sagt at frilanseren ikke kan ha en fast arbeidsgiver. Har du for eksempel en fast 50% stilling som norsklærer på en ungdomsskole, er det ingenting som tilsier at du ikke kan være din egen sjef som frilanser ved siden av.


Frilansarbeid finner man i så å si alle bransjer, og det vil alltid være behov for ekstra hjelp eller outsourcing av ulike oppgaver. Oppgaver som ikke tilsier arbeidsmengden til en fast stilling, men som likevel trenger kvalifisert arbeidskraft.

For eksempel:

  • Økonomisk konsultasjon for oppstartsbedrifter
  • Prosjektledelse
  • Fotograf til nyhetsbrev
  • Interiørdesign
  • DJ på firmafest

Arbeidet til en frilanser er gjerne prosjektbasert, og betalingen man mottar vil enten være bestemt av en fastpris på prosjektet, en fast lønn per dag eller en fast lønn per time. Uansett er dette arbeid man selv må holde styr på, og fakturere for. Hvor mye man har tid til, eller ønsker å jobbe som frilanser, vil selvfølgelig avhenge både av bransje og om man har andre forpliktelser ved siden av. Økonomer med høyere utdanning vil kunne kreve høyere betaling enn en DJ i et konkurransepreget marked, men i utgangspunktet kan man jobbe og tjene så mye penger man vil. Og ønsker i større grad konsentrere seg om jobben man gjør, som faktisk tjener penger, kan man med fordel overlate den administrative og økonomiske delen av det til noen andre som egenansatt.

Oppstart

Ønsker du å jobbe som frilanser er det viktig at du allerede fra starten av sørger for å bemerke deg som en pålitelig ressurs. Dette er noe man oppnår ved å ved å rett og slett gjøre en god jobb. Ved å være bevisst på at produktet eller tjenesten man leverer er av høy kvalitet, samtidig som man gjør en innsats for å yte god kundeservice, er man på god vei til å oppnå et godt rykte på markedet. Videre er det noen punkter det kan være viktig å bli trygg på for at både du og den eventuelle kunden skal vite hva de kan forvente av akkurat deg. Et av disse er at du kartlegger hvilke talenter, ferdigheter og erfaringer nettopp du har som forsyner etterspørselen på markedet.

  • Ta deg tid til å sammenfatte alle jobber, kurs og utdanninger du har vært igjennom, og finn ut hva som gjør deg unik på markedet. Hvilke gode egenskaper besitter du som arbeidstaker? Hvordan passer du inn i et arbeidsmiljø? Har du karakterer eller attester som kan bekrefte disse egenskapene? Se videre på hva som gjør andre frilansere i samme kategori attraktive. Basert på dette kan du bli klokere på hva som skal til for å lykkes og hva som er din markedsverdi, altså, hva du kan forvente å tjene på produktet eller tjenesten du tilbyr.
  • Markedsfør deg selv. Lag din egen bedriftsprofil på sosiale medier, knytt kontakt med potensielle arbeidsgivere på LinkedIn, og generelt få ut ordet om at du er tilgjengelig for oppdrag. Med en egen nettside blir du også mer synlig på google, og mulighetene for å komme i kontakt med din nye arbeidsgiver blir større. En fordel i denne sammenhengen er også at man legger vekt på å fremstå som en stødig og profesjonell arbeidstaker. På nettsiden din kan du gjøre dette ved å for eksempel vise til tidligere godt utført arbeid.
  • Hold deg oppdatert og relevant. Med et marked i konstant utvikling er det viktig at du følger med på utviklingen og ikke faller av lasset. Selv om ditt arbeid holder en høy standard, vil det alltid være rom for forbedringer på et eller annet område. Invester derfor i deg med for eksempel kurs eller videre utdanning, og vær alltid åpen for å lære noe av andre.
  • En av de kanskje viktigste nøklene til å lykkes som frilanser er som tidligere nevnt: et godt rykte. Får du gode tilbakemeldinger og attester på en jobb du har gjort må du ta vare på, og vise til disse i markedsføringen av deg selv. Spør gjerne en arbeidsgiver om skriftlig attest om dette ikke noe de gir deg uoppfordret. Vær serviceinnstilt og gjør det tydelig at det er viktig for deg å gjøre en god jobb. Samtidig må du også passe på at du ikke lar deg utnytte av arbeidsgivere som setter deg til oppgaver under ditt kompetansenivå. Alfa og omega er i denne sammenhengen likevel å oppføre seg profesjonelt i kommunikasjonen med både arbeidsgiver og andre ansatte, da dette kan være avgjørende for hvilket inntrykk de sitter igjen med.
  • Vær fleksibel og åpen for nye muligheter. Selv om du skal være påpasselig med å ikke ta på deg arbeidsoppgaver som ikke er innenfor ditt felt, kan det likevel være lurt å åpne seg for nye erfaringer. En mulighet til å utvide ditt kompetanseområde burde alltid ønskes velkommen da dette kan gjøre deg mer attraktiv på markedet. Alle erfaringer du kan gjøre deg i bransjen vil gi deg en dypere innsikt og kunnskap som kommer godt med i fremtidige jobber.

Fordeler og ulemper

Den desidert største fordelen med å jobbe frilans er muligheten til være din egen sjef. Det åpner for en fleksibel hverdag som lar deg bestemme hvor lenge og når du skal jobbe. Arbeidsdagen kan tilpasses dine behov og planlegges rundt hva du ellers måtte foreta deg av aktiviteter.

Arbeidet du gjør som frilanser vil også være variert og du vil stadig møte nye mennesker som utvider ditt nettverk. Du får utløp for din kreativitet når du står overfor en variasjon av prosjekter og arbeidsoppgaver, og som tidligere nevnt bestemmer du selv akkurat hvor mye du ønsker å jobbe.

Dessverre er man ikke så heldig at hverdagen som frilans ikke kommer uten ulemper. Noe av det som blir ansett for å være fordelene med å være sin egen sjef er også ulempene. Du må være komfortabel med en usikker hverdag da du ikke alltid vet sikkert hvor neste lønn kommer fra. Det faktum at du selv styrer hverdagen din krever også en viss disiplin. Man må heller ikke overvurdere luksusen av å kunne velge sitt eget kontor da man ikke er garantert å få arbeidsroen man helst skulle hatt hjemme, på kafé eller på biblioteker. Får man etter hvert råd til sitt eget kontor blir selvfølgelig saken en annen.

Til slutt er det viktig å igjen minne om at frilanslivet også skal administreres økonomisk. For mange vil dette være tidkrevende arbeid som spiser opp mye av tiden man gjerne skulle brukt på den kreative jobben man brenner for. Velger man å gå inn i frilansverdenen som egenansatt med Debet slipper man dette ekstra hodebryet, og man kan være helt sikker på at regnskapet blir utført som det skal. Blant andre gunstige ordninger kan man sette av en valgfri prosentandel av lønnen til pensjonssparing, og man kan velge at lønnen utbetales en gang i måneden for bedre kontroll på den personlige økonomien.

Mer informasjon om fordelene med å være egenansatt med Debet finner du her

Egenansatt

Velg produktet som passer deg best

Faktura Gratis 0,- pr. måned *
Kom raskt i gang med faktureringen i dag Opprett konto Les mer om Faktura Gratis
Faktura Pluss 49,- pr. måned
For deg som ønsker
ekstra funksjonalitet
Kjøp Les mer om Faktura Pluss
Regnskap 69,- pr. måned
Komplett regnskapssystem Prøv gratis! Les mer om Debet Regnskap

Filtrer:

  1. 10 smarte triks for fakturering
  2. 218 000 dårlige betalere i Norge
  3. 3 tips for enkelt regnskap
  4. Årsavslutning og forberedelse til årsregnskapet
  5. Årsberetningen
  6. Årsoppgjør AS
  7. Årsoppgjør dokumentasjon
  8. Årsoppgjør ENK
  9. Behandlingstid Brønnøysundregistrene
  10. Beregning og rapportering av merverdiavgift
  11. Betalingsfrist på faktura
  12. Billigste regnskapsprogram
  13. Blank faktura
  14. Bloggere må ha fakturaprogram
  15. Bytte fakturaprogram
  16. Debet Faktura – hele Norges fakturaprogram
  17. Debet Faktura Pluss
  18. Debet Regnskap
  19. Debet Regnskap webinar
  20. Debets innsamling barnehjem
  21. Egeninkasso
  22. Elektronisk faktura
  23. Én innlogging
  24. Endre navn på aksjeselskap
  25. Enkelt fakturaprogram
  26. Enkelt regnskapsprogram
  27. Enkeltsaker inkasso
  28. Er du en god leder?
  29. Faktura fra privat til bedrift
  30. Faktura på nett
  31. Faktura pdf gratis
  32. Fakturabehandling
  33. Fakturablankett
  34. Fakturagrunnlag
  35. Fakturakontroll
  36. Fakturamal
  37. Fakturanummer
  38. Fakturaoppsett
  39. Fakturaprogram
  40. Fakturaprogram best i test
  41. Fakturaprogram for barnehager
  42. Fakturaprogram for foreninger
  43. Fakturaprogram for grundere
  44. Fakturaprogram for håndverkere
  45. Fakturaprogram for idrettslag
  46. Fakturaprogram til Mac
  47. Fakturaregler for privatpersoner
  48. Fakturasystem
  49. Fakturaunderlag
  50. Fakturering
  51. Fakturering og skatt for privatpersoner
  52. Faktureringsprogram
  53. Faktureringssystem
  54. Flere fakturaer på samme inkassosak
  55. Fordeler med gratis fakturaprogram
  56. Forliksklage
  57. Forsinkelsesrente
  58. Forskjellen mellom egeninkasso og et inkassobyrå
  59. Forståelse av aktiva, passiva og egenkapital
  60. Forståelse av debet og kredit
  61. Føre regnskap selv
  62. Føring av bilag for kjøp, salg, kvitteringer og banktransaksjoner
  63. Frilanser
  64. Frister for næringsdrivende
  65. God inkassoskikk
  66. Gratis fakturamal
  67. Gratis fakturaprogram
  68. Gratis regnskapsprogram
  69. Grunnleggende om inngående balanse
  70. Grunnleggende om lønnskjøring
  71. Gruppefaktura
  72. Guide til bruk av Debet Regnskap
  73. Håndtering av kontanttransaksjoner og bankutskrifter
  74. Husleie og kontingenter
  75. Hva er forliksrådet?
  76. Hva er regnskap og hvorfor er det viktig?
  77. Hvordan registrere betalingsanmerkning?
  78. Idrettslag og foreninger
  79. Inkasso forliksrådet
  80. Inkassobyrå
  81. Inkassobyråene kan ikke tvangsinndrive penger
  82. Inkassofirma
  83. Inkassogebyr
  84. Inkassoregistrering
  85. Inkassoregler
  86. Inkassosalær
  87. Inkassoselskap
  88. Inkassosystem regnskapsførere
  89. Inkassotjenester
  90. Innsending av årsregnskap og skattemelding
  91. Innsigelse på krav, hva gjør jeg?
  92. Integrert fakturaprogram
  93. Introduksjon Debet Regnskap
  94. Jobb som frilanser
  95. Klage på faktura
  96. Kontant- og periodiseringsprinsippet
  97. Krav om Foretaksregisteret på faktura
  98. Kredittinformasjon
  99. Kredittsjekk
  100. Kredittsjekk av bedrifter
  101. Kredittsjekk av privatpersoner
  102. Lage faktura gratis
  103. Lage faktura i word
  104. Lage kvittering
  105. Lenker til informasjon om inkasso
  106. Lover som omhandler egeninkasso
  107. Lønnsprogram
  108. Løpende AS micro
  109. Løpende AS Micro med lønn
  110. Løpende ENK Micro
  111. Masseutsendelse
  112. Merverdiavgift (MVA) og Skatteregler: Registrering for MVA
  113. Namsfogden
  114. Næringsdrivende
  115. Nettbasert fakturaprogram
  116. Nettjeneste for egeninkasso
  117. Ny forsinkelsesrente
  118. Ny skattemelding 2023
  119. Nye gebyrsatser 2011
  120. Nye gebyrsatser 2023
  121. Online faktura
  122. Online regnskapsprogram
  123. Oppgrader til egeninkasso
  124. Oppsett av regnskapskategorier og kontoplan
  125. Oppsummering av inkassoforskriften
  126. Organisasjonsnummer for å fakturere?
  127. Organisering av finansielle dokumenter
  128. Oversikt og rapporter
  129. Oversikt over regnskapsprosessen
  130. Økonomitips til frilansere
  131. Postlegging
  132. Pressemelding: Vekst i inkassosaker
  133. Privatinkasso
  134. Rabatt inkasso
  135. Rapportering og innsending av A-melding
  136. Registrering av inngående balanse
  137. Regnskapsfører
  138. Regnskapsfører pakker
  139. Regnskapsprogram
  140. Regnskapsprogram aksjeselskap
  141. Regnskapsprogram for foreninger
  142. Regnskapsprogram for håndverkere
  143. Regnskapsprogram for små bedrifter
  144. Regnskapsprogram med fastpris
  145. Regnskapsprogram til holdingselskap
  146. revisjonsplikt for aksjeselskaper
  147. Saksgang mot bedrifter
  148. Saksgang mot privatpersoner
  149. Samordnet registermelding
  150. Selskapets 
lovpålagte 
protokoller
  151. Selskapets ledelse
  152. Selskapskapitalen Aksjeloven
  153. Send EHF-Faktura med Debet Faktura
  154. Send regning med Debet Faktura
  155. Sende faktura årskontigent
  156. Sende faktura som frilanser
  157. Sende faktura som privatperson
  158. Sende inkasso som privatpersion
  159. Sjekkliste styrets organisering
  160. Skatt som frilanser
  161. Skatteregler
  162. Skybasert regnskapsprogram
  163. Starte egen bedrift
  164. Steg-for-Steg guide inngående balanse
  165. Stiftelsesdokumenter for AS
  166. Svindlet på Finn.no
  167. Tingsinnskudd
  168. Tips for fakturaprogram
  169. Total
  170. Trenger du hjelp eller bistand til inkassoprosessen?
  171. Unngå feil på faktura
  172. Utarbeiding av resultatregnskap og balanse
  173. Utestående faktura
  174. Utestående husleie
  175. Utleggsforretning
  176. Vedtekter
  177. Velge riktig regnskapssystem
  178. Webfaktura