Frilanser
Frilanseren jobber selvstendig på oppdrag fra flere ulike aktører eller arbeidsgivere. Det vil si at man står helt fritt til å styre arbeidsmengden og arbeidstiden selv. Det er ikke dermed sagt at frilanseren ikke kan ha en fast arbeidsgiver. Har du for eksempel en fast 50% stilling som norsklærer på en ungdomsskole, er det ingenting som tilsier at du ikke kan være din egen sjef som frilanser ved siden av.
Frilansarbeid finner man i så å si alle bransjer, og det vil alltid være behov for ekstra hjelp eller outsourcing av ulike oppgaver. Oppgaver som ikke tilsier arbeidsmengden til en fast stilling, men som likevel trenger kvalifisert arbeidskraft.
For eksempel:
- Økonomisk konsultasjon for oppstartsbedrifter
- Prosjektledelse
- Fotograf til nyhetsbrev
- Interiørdesign
- DJ på firmafest
Arbeidet til en frilanser er gjerne prosjektbasert, og betalingen man mottar vil enten være bestemt av en fastpris på prosjektet, en fast lønn per dag eller en fast lønn per time. Uansett er dette arbeid man selv må holde styr på, og fakturere for. Hvor mye man har tid til, eller ønsker å jobbe som frilanser, vil selvfølgelig avhenge både av bransje og om man har andre forpliktelser ved siden av. Økonomer med høyere utdanning vil kunne kreve høyere betaling enn en DJ i et konkurransepreget marked, men i utgangspunktet kan man jobbe og tjene så mye penger man vil. Og ønsker i større grad konsentrere seg om jobben man gjør, som faktisk tjener penger, kan man med fordel overlate den administrative og økonomiske delen av det til noen andre som egenansatt.
Oppstart
Ønsker du å jobbe som frilanser er det viktig at du allerede fra starten av sørger for å bemerke deg som en pålitelig ressurs. Dette er noe man oppnår ved å ved å rett og slett gjøre en god jobb. Ved å være bevisst på at produktet eller tjenesten man leverer er av høy kvalitet, samtidig som man gjør en innsats for å yte god kundeservice, er man på god vei til å oppnå et godt rykte på markedet. Videre er det noen punkter det kan være viktig å bli trygg på for at både du og den eventuelle kunden skal vite hva de kan forvente av akkurat deg. Et av disse er at du kartlegger hvilke talenter, ferdigheter og erfaringer nettopp du har som forsyner etterspørselen på markedet.
- Ta deg tid til å sammenfatte alle jobber, kurs og utdanninger du har vært igjennom, og finn ut hva som gjør deg unik på markedet. Hvilke gode egenskaper besitter du som arbeidstaker? Hvordan passer du inn i et arbeidsmiljø? Har du karakterer eller attester som kan bekrefte disse egenskapene? Se videre på hva som gjør andre frilansere i samme kategori attraktive. Basert på dette kan du bli klokere på hva som skal til for å lykkes og hva som er din markedsverdi, altså, hva du kan forvente å tjene på produktet eller tjenesten du tilbyr.
- Markedsfør deg selv. Lag din egen bedriftsprofil på sosiale medier, knytt kontakt med potensielle arbeidsgivere på LinkedIn, og generelt få ut ordet om at du er tilgjengelig for oppdrag. Med en egen nettside blir du også mer synlig på google, og mulighetene for å komme i kontakt med din nye arbeidsgiver blir større. En fordel i denne sammenhengen er også at man legger vekt på å fremstå som en stødig og profesjonell arbeidstaker. På nettsiden din kan du gjøre dette ved å for eksempel vise til tidligere godt utført arbeid.
- Hold deg oppdatert og relevant. Med et marked i konstant utvikling er det viktig at du følger med på utviklingen og ikke faller av lasset. Selv om ditt arbeid holder en høy standard, vil det alltid være rom for forbedringer på et eller annet område. Invester derfor i deg med for eksempel kurs eller videre utdanning, og vær alltid åpen for å lære noe av andre.
- En av de kanskje viktigste nøklene til å lykkes som frilanser er som tidligere nevnt: et godt rykte. Får du gode tilbakemeldinger og attester på en jobb du har gjort må du ta vare på, og vise til disse i markedsføringen av deg selv. Spør gjerne en arbeidsgiver om skriftlig attest om dette ikke noe de gir deg uoppfordret. Vær serviceinnstilt og gjør det tydelig at det er viktig for deg å gjøre en god jobb. Samtidig må du også passe på at du ikke lar deg utnytte av arbeidsgivere som setter deg til oppgaver under ditt kompetansenivå. Alfa og omega er i denne sammenhengen likevel å oppføre seg profesjonelt i kommunikasjonen med både arbeidsgiver og andre ansatte, da dette kan være avgjørende for hvilket inntrykk de sitter igjen med.
- Vær fleksibel og åpen for nye muligheter. Selv om du skal være påpasselig med å ikke ta på deg arbeidsoppgaver som ikke er innenfor ditt felt, kan det likevel være lurt å åpne seg for nye erfaringer. En mulighet til å utvide ditt kompetanseområde burde alltid ønskes velkommen da dette kan gjøre deg mer attraktiv på markedet. Alle erfaringer du kan gjøre deg i bransjen vil gi deg en dypere innsikt og kunnskap som kommer godt med i fremtidige jobber.
Fordeler og ulemper
Den desidert største fordelen med å jobbe frilans er muligheten til være din egen sjef. Det åpner for en fleksibel hverdag som lar deg bestemme hvor lenge og når du skal jobbe. Arbeidsdagen kan tilpasses dine behov og planlegges rundt hva du ellers måtte foreta deg av aktiviteter.
Arbeidet du gjør som frilanser vil også være variert og du vil stadig møte nye mennesker som utvider ditt nettverk. Du får utløp for din kreativitet når du står overfor en variasjon av prosjekter og arbeidsoppgaver, og som tidligere nevnt bestemmer du selv akkurat hvor mye du ønsker å jobbe.
Dessverre er man ikke så heldig at hverdagen som frilans ikke kommer uten ulemper. Noe av det som blir ansett for å være fordelene med å være sin egen sjef er også ulempene. Du må være komfortabel med en usikker hverdag da du ikke alltid vet sikkert hvor neste lønn kommer fra. Det faktum at du selv styrer hverdagen din krever også en viss disiplin. Man må heller ikke overvurdere luksusen av å kunne velge sitt eget kontor da man ikke er garantert å få arbeidsroen man helst skulle hatt hjemme, på kafé eller på biblioteker. Får man etter hvert råd til sitt eget kontor blir selvfølgelig saken en annen.
Til slutt er det viktig å igjen minne om at frilanslivet også skal administreres økonomisk. For mange vil dette være tidkrevende arbeid som spiser opp mye av tiden man gjerne skulle brukt på den kreative jobben man brenner for. Velger man å gå inn i frilansverdenen som egenansatt med Debet slipper man dette ekstra hodebryet, og man kan være helt sikker på at regnskapet blir utført som det skal. Blant andre gunstige ordninger kan man sette av en valgfri prosentandel av lønnen til pensjonssparing, og man kan velge at lønnen utbetales en gang i måneden for bedre kontroll på den personlige økonomien.
Mer informasjon om fordelene med å være egenansatt med Debet finner du her
Egenansatt