Hva kan du skrive av på skatten som frilanser?
«Fradrag for kostnad til inntekts ervervelse» er et begrep du kanskje har hørt, men som umiddelbart kanskje virker litt fremmed. Jobber du som frilanser er det absolutt verdt å sette seg inn i hva dette faktisk dreier seg om. Det er nemlig ikke alt man kan tillate seg å skrive av på skatten. Alt avhenger av hvilke tjenester eller varer som er releventa å benytte seg av til driften av din virksomhet.
Man tar gjerne utgangspunkt i vesentlighetsprinsippet for å avgjøre om en utgift er fradragsberettiget eller ikke. Det vil si at utgiften som skal skrives av må være vesentlig for virksomheten. Alminnelige utgifter til livets opphold er derfor ikke å regne som fradragsberettiget, i utgangspunktet.
Internett og telefon
Enkelte ting benytter man seg av både privat, men i stor grad også i jobbsammenheng. Er dette tilfellet kan man dessverre ikke skrive av hele regningen for hverken det ene eller det andre, derimot kan man skrive av deler av den. Det er derfor verdt å ta seg tid til å finne ut hvor mye man kan skrive av internett- og telefonregningen sin når skatteoppgjøret kommer. Instruksjonene for hvordan denne utregningen skal gjøres finner man i næringsoppgaven.
Har man på den andre siden et kontor med eget internett og telefon som blir brukt hovedsakelig i jobbsammenheng kan begge disse regningene skrives av. Noe som tar oss videre til neste fradragsberettigede utgift:
Kontor
Leien du betaler for et kontor er en typisk fradragsberettiget utgift i henhold til vesentlighetsprinsippet. Uansett hvilken bransje du måtte befinne deg i er et kontor å regne som en nødvendighet for virksomhetens drift. Jobber man hjemmefra blir saken derimot en litt annen.
For å kunne skrive av leiligheten din eller huset ditt som et kontor er det retningslinjer som skal følges og krav som skal oppfylles. Et av disse er at du må ha et eget rom i leiligheten eller huset ditt som er dedikert til jobben du gjør, og kun det. Stua er for eksempel ikke å regne som et slikt rom. Du får heller ikke skrevet av alle utgiftene til leiligheten eller huset, men må gjøre en utregning i henhold til bestemmelsene i skatteloven.
Driftsmidler
En av de litt mer åpenbare fradragsberettigede utgiftene er pengene du bruker på driftsmidler. For eksempel:
- Møbler
- Kontorrekvisita
- Verktøy
- Maskiner
- Arbeidsklær
Ting som du åpenbart er avhengig av for å gjøre jobben din. Du kan altså ikke kjøpe en motorsag til hjemmebruk hvis du jobber som musiker, men det burde være en selvfølge.
Noe som kanskje ikke er like selvfølgelig er at du også kan skrive av utgifter i forbindelse med oppstarten av virksomheten din. Du kan nemlig skrive av alle utgiftene du har hatt i etableringsfasen av virksomheten i inntil de fem første oppstartsårene.
Kurs og kontingenter
Selv om virksomheten din i utgangspunktet kan drives som den gjør i dag, er det å regne som en nødvendighet at man henger med på markedets utvikling. Kontingentene du må betale for ny programvare og kursene du oppsøker for å holde deg relevant er derfor å regne som fradragsberettiget. Det er likevel viktig å presisere at kurs og skole ikke er det samme. Skolegangen din må du betale for selv.
Faglig relevante foredrag er også fradragsberettiget under samme paraply. For musikere vil dette også gjelde konserter da det er viktig å holde seg oppdatert på hvordan arenaen stadig er i utvikling.
Reise
Reiseutgiftene dine i forbindelse med jobb er også fradragsberettiget. Skal du reise fra Oslo til et møte i Trondheim er dette noe du helt klart kan trekke fra på skatten. Noe som kanskje ikke er like innlysende er at du også kan skrive av utgifter til din egen bil som brukes i jobbsammenheng. Denne bruken beviser du ved å benytte deg av en kjørebok. Oppfyller du kravet om kjørebok kan du skrive av 3 kroner og 50 øre per kilometer inntil kroner 6000 per kalenderår (2018). Har du en egen firmabil er saken en annen. Da kan du skrive av alle utgiftene til bilen, gitt at den kun brukes i jobbsammenheng.
Regnskap
Sist, men ikke minst, er utgiftene du har tilknyttet regnskapet ditt fradragsberettiget. Det vil si at dine utgifter tilknyttet regnskapsassistansen Debet tilbyr kan skrives av på skatten. Best av alt er det at vi også kan gjøre denne jobben for deg. Så lenge du sørger for å ta vare på alle relevante kvitteringer og bilag kan de enkelt lastes opp på nettsidene våre der vi tar over jobben. Ønsker du ytterligere frihet til å gjøre jobben du brenner for tilbyr vi deg også muligheten til å være egenansatt hos Debet. Det innebærer at vi gjør regnskapet ditt i tillegg til at vi fakturer kundene dine, og passer på at skatteregnskapet ditt blir gjort riktig.