« Tilbake (Debet Regnskap Ordbok)
Aksjeselskap - Hva er et aksjeselskap?
Et aksjeselskap er et selskap hvor ikke noen av deltakerne har personlig ansvar for selskapets forpliktelser. Eierne i aksjeselskapet (aksjonærene) har i utgangspunktet bare mulighet til å tape aksjekapitalen (det som er skutt inn i selskapet).
Kreditorene kan bare gå til selskapet med sine krav. Derfor er det en rekke regler i aksjeloven som begrenser eiernes adgang til å ta penger ut av selskapet.
I aksjeselskap må stifterne skyte inn aksjekapital og dette beløpet skal minimum være 30 000 kroner til sammen. (Tidligere var kravet 100 000)
Eiere i små og nystartede aksjeselskap må ofte kausjonere for lån som selskapet opptar. Dermed påtar de seg likevel ofte et personlig gjeldsansvar. Det er også tenkelig at tillitsvalgte, for eksempel styrets leder, kan pådra seg erstatningsansvar.
I praksis kan eiere i små aksjeselskap ta ut penger fra selskapet i form av aksjeutbytte eller i form av lønn for arbeidsinnsats i selskapet.
Det er strenge regler for hvor stort aksjeutbytte eiere kan ta ut. Aksjeeier som selv arbeider i selskapet kan heve ordinær lønn for arbeidsinnsatsen. Lønnen kan ikke være høyere enn markeds lønn.
Hovedtrekkene i et aksjeselskap:
- I et aksjeselskap har ikke noen av aksjonærene personlig ansvar for selskapets forpliktelser.
- Aksjonærene har i utgangspunkt bare mulighet til å tape aksjekapitalen. ;,j Kreditorene kan bare gå til selskapet med sine krav .
- I aksjeselskap må stifterne skyte inn minimum 100.000 kroner i aksjekapital.
- Det er mulig å dekke opp aksjekapitalen med gjenstander i stedet for penger, men dette krever attestering fra revisor .
- Eiere i små og nystartede aksjeselskap må ofte kausjonere for lån som selskapet opptar. Dermed påtar de seg likevel ofte et personlig gjeldsansvar. Det er også tenkelig at tillitsvalgte, for eksempel styreleder, kan pådra seg erstatningsansvar.