« Tilbake (Debet Regnskap Ordbok)
Stiftelse
En stiftelse er en selskapsform som opprettes når formålet bak den økonomiske gevinsten er spesifikt rettet mot noe som gagner andre en eierne. Stiftelser blir gjerne opprettet med finansiering som er testamentert eller gitt som en gave. En stiftelse kan også ansees for å være en formuesverdi.
Stiftelser opprettes som regel med formål som er:
- Sosiale
- Humanitære
- Økonomiske
- Ideelle
Stiftelsesloven og Stiftelsestilsynet er ansvarlige for å regulere at gjeldende regler og lover for stiftelser blir fulgt. Kravene som blir stilt innebærer blant annet at stiftelsen skal ha både et styre og en revisor. Disse skal jobbe etter nedskrevne vedtekter som sier noe om navnet på stiftelsen og hva som jobbes for. Styret har ansvar for at stiftelsens formue benyttes til formålet som er bestemt. Det kan også sies å fungere som et ansikt utad for stiftelsen.
Et annet krav som stilles til opprettelsen av en stiftelse er at grunnkapitalen må være på minimum 100 000 kroner. Altså, får man ikke opprettet en stiftelse om formuen som benyttes utgjør en startverdi som er lavere enn dette.
En stiftelse kan defineres ut fra flere kriterier som enten en alminnelig stiftelse, eller som en næringsdrivende stiftelse. En næringsdrivende stiftelse oppfyller minst et av følgende to kriterier:
- Stiftelsen har bestemmende innflytelse over en eller flere næringsvirksomheter utenfor stiftelsen
- Stiftelsen driver egen næringsvirksomhet
Stiftelser som ikke oppfyller de øvrige kriteriene er å regne som alminnelige stiftelser. Ved opprettelsen av en alminnelig stiftelse skal denne registreres i Enhetsregisteret i Brønnøysund. Er det en næringsdrivende stiftelse skal den i tillegg registreres i Foretaksregisteret i Brønnøysund.