« Tilbake (Debet Regnskap Ordbok)
Omløpsmidler
Omløpsmidler er eiendelene til en bedrift sett i et kortsiktig perspektiv i form av betalingsmidler, varelager og verdipapirer. Altså er omløpsmidler en del av virksomhetens eiendeler. Man regner omløpsmidlene for å være en virksomhets kortsiktige eiendeler på grunn av at disse på relativt kort sikt vil bli erstattet med nye omløpsmidler. Det tar som regel et år før verdien av midlene er erstattet gjennom salg av varene på lageret, som nødvendigvis trenger nye ved salg.
Maskiner og bygninger som er kjøpt av bedriften går vanligvis under kategorien anleggsmidler i regnskapet. Det er likevel ikke uhørt at også disse klassifiseres som omløpsmidler. Årsaken til dette er at ikke all bruk av bygninger og maskiner er ment for å være en permanent del av bedriftens produksjon, men at det heller ansees som omsettelige verdipapirer. Omløpsmidler skal lett være mulig å gjøre om til kontanter og regnes på grunn av dette for å være en god kilde til likviditet for en bedrift. I motsetning til det som kan ansees som anleggsmidler og ikke er like lett omsettelig.
Man vurderer omløpsmidlene etter faktisk verdi og anskaffelseskost. Vurdering skal derfor gjøres til den verdien som er lavest av de som kan sette lik. De skrives altså ikke opp som verdi om det viser seg at midlene i seg selv er verdt mer. I enkelte tilfeller hvor omløpsmidlene ansees for å ha høyere verdi på grunn av måten produktet har blitt produsert på over lengere tid, vil varen derfor ikke regnes som omløpsverdi. Dette kan sees på i forbindelse med bedriftens omdømme.
Eksempel:
Bruskongen AS kom for 20 år siden opp med en oppskrift på brus som var helt unik og som gjorde seg svært godt på markedet. På grunn av at det er Bruskongen AS som produserer denne velkjente smaken står den sterkere på markedet enn om denne skulle vært solgt av noen andre. Prisen denne brusen er verdt i dag regnes derfor ikke som omløpsverdi.