« Tilbake (Debet Regnskap Ordbok)
Konsern – hva er et konsern?
Et konsern er to eller flere selskaper som er rettslig selvstendig, og sammen utgjør en reel enhet som selskap. Et morselskap med bestemmende innflytelse over ett eller flere datterselskaper. Ofte vil dette morselskapet benytte sin posisjon over datterselskapene og lede dem som en organisatorisk enhet. Denne kontrollen er så betydelig at konsernet i praksis fungerer som eier.
For at det skal være mulig å opprette et konsern med bestemmende innflytelse over flere selskaper, må morselskapet direkte eller indirekte eie aksjemajoriteten i datterselskapet. Indirekte aksjemajoritet får man gjennom å eie aksjer gjennom andre datterselskaper.
En annen regel for å få bestemmende innflytelse er at morselskapet må kunne kontrollere stemmeflertallet i Generalforsamling. Altså må morselskapet ha flertall i styret, eller eie over 50% av datterselskapenes aksjer.
Når betingelser for konserner i rettslig sammenheng skal defineres, er den mest anvendte loven om aksjeselskaper. Skatteloven, merverdiavgiftsloven, selskapsloven, regnskapsloven og statsforetaksloven er andre særlover, som på sine områder definerer konsernet ulikt. Felles for alle er vilkåret om bestemmende innflytelse.
Eksempel
Bente og Kari, som er medeiere av produksjonsselskapene Radio AS og Eteren AS, kommer til enighet om å slå sammen selskapene sine i et konsern. De eier begge to mer enn 50% av aksjene i sine respektive selskaper, og er på den måten innenfor kravet om aksjemajoritet. Dette tilsier også bestemmende innflytelse på stemmeflertallet i Generalforsamling, som er en tydelig regel for å kunne opprette et morselskap. Med dette kan de kontakte myndighetene og opprette konsernet Apparater AS.