« Tilbake (Debet Regnskap Ordbok)
Standardregnskap
Et standardregnskap er en regnskapsform som fordeler en virksomhets utgifter og plasserer disse under de spesifikke avdelingene de tilhører. Begrepet avdelingsregnskap brukes derfor også for å beskrive denne fremgangsmåten. Ved utførelsen av et standardregnskap plasseres både inntekter og utgifter under sine respektive avdelinger i regnskapet. Dette gjør man for å oppnå et ryddig regnskap og sørge for at man på en enkel måte kan få god oversikt over alle transaksjoner inn og ut av virksomheten.
Standardregnskapet har fått navnet sitt på grunn av at denne ryddige formen for å føre regnskap har vist seg å være så nyttig at den har blitt et standardisert utgangspunktet for bokføring i alle virksomheter. Noen av fordelene ved standardregnskap er:
- Oversikt over avdelinger med underskudd
- Oversikt over avdelinger med overskudd
- Gi grunnlag for informerte beslutninger og styring av virksomheten
Ved gjennomsyn av de ulike avdelingene et standardregnskap består av kan man altså få en indikasjon på hvilke som ikke fungerer optimalt. Dermed kan man ved behov ta nødvendige beslutninger for å forbedre prestasjonen der det trengs. Dette samtidig som det blir klart hvilke deler av virksomheten som gjør det godt.
Med denne informasjonen kan man også gjøre analyser som avdekker hvorfor enkelte avdelinger fungerer bedre enn andre, og videre benytte seg av denne kunnskapen til å forbedre de svakere delene av en virksomhet.