« Tilbake (Debet Regnskap Ordbok)
Termin
En termin er et fastsatt tidspunkt for når en bestemt hendelse skal forekomme. I regnskapssammenheng dreier begrepet termin seg i stor grad om når merverdiavgiftsoppgaven, eller mva-oppgaven, skal leveres.
Terminen for levering av mva-oppgaven kalles mva-termin, og er fristen for når merverdiavgiftspliktige virksomheter skal levere sitt mva-regnskap. Dette regnskapet avgjør hvorvidt virksomheten skal få igjen, eller betale eventuell skyldig merverdiavgift.
Enhver merverdiavgiftspliktig virksomhet skal overholde Skatteetatens fastsatte frister for levering av sin mva-oppgave. Denne oppgaven skal vise forskjellen mellom inngående og utgående mva, og blir avgjørende for hvor mye mva man skylder eller har til gode hos Skatteetaten. Det er derfor vanlig å omtale denne terminen som mva-termin.
Det er flere mva-terminer en mva-pliktig virksomhet må forholde seg til i løpet av et år. I alt er det totalt seks frister for levering av mva-oppgaven og betaling av mva. Altså, en ny termin for levering annenhver måned. Fristen for betaling av mva er fastsatt til å være en måned og ti dager etter terminens forfall.
Det vil si at man har følgende mva-terminer å forholde seg til i løpet av et år:
- 1.Termin: Januar og februar, forfall 10. april
- 2.Termin: Mars og april, forfall 10. juni
- 3.Termin: Mai og juni, forfall 31. august (Unntak på grunn av ferieavvikling)
- 4.Termin: Juli og august, forfall 10. oktober
- 5.Termin: September og oktober, forfall 10. desember
- 6.Termin: November og desember, forfall 10. februar
Det finnes dog enkelte unntaksregler for disse datoene. Er forfallsdatoen for betaling satt til en helgedag flyttes fristen automatisk til nærmeste arbeidsdag, som regel vil dette være påfølgende mandag. Driver man en virksomhet med en inntekt på under én million kroner i omsetning kan man også søke om å levere mva-oppgaven en gang i året. Forfallsdatoen for denne leveringen er 10. mars.