« Tilbake (Debet Regnskap Ordbok)
Regnskapsloven
Regnskapsloven er den loven som omfatter alle regler og vedtekter om hvordan en virksomhet skal holde god regnskapsskikk. Den informerer om grunnleggende regnskapsprinsipper som oppstillingsplaner for resultatregnskap, kontantstrømoppstilling og balansen, i tillegg til de ulike gjeldende standardene for utarbeidelse av årsregnskap. Altså regulerer regnskapsloven hvordan norske virksomheter skal føre sitt regnskap.
I regnskapsloven finner man fem regnskapsprinsipper som er grunnleggende for hvordan et årsregnskap skal utarbeides:
- Transaksjonsprinsippet
- Opptjeningsprinsippet
- Sammenstillingsprinsippet
- Forsiktighetsprinsippet
- Prinsippet om at gevinst og tap skal resultatføres i samme periode ved sikring.
For mer utfyllende informasjon om hva disse prinsippene innebærer kan man lese mer i selve regnskapsloven på nettsidene til Lovdata.
I alle prinsippene som står oppført i regnskapsloven blir det lagt vekt på at alt regnskap skal føres etter det som kalles god regnskapsskikk. Dette er særlig gjeldende i tilfeller som ikke reguleres direkte av regnskapsloven.
Regnskapsloven inneholder informasjon om hva det vil si å være et regnskapspliktig foretak, hvilke regler som gjelder for disse og hvilke unntak som gjelder i denne sammenhengen. Den forklarer hvordan årsregnskapet skal utarbeides og hva det skal inneholde for å gi et bilde av en virksomhets økonomi som er rettvisende for virksomhetens drift. Man kan i tillegg lese om informasjon om hvordan en årsberetning er et viktig supplement til årsregnskapet og hvordan noteopplysningene til årsregnskapet er viktig for å kunne bedømme en virksomhets stilling og resultat. All informasjon i regnskapsloven er detaljert i den grad at man ikke trenger andre kilder for å vite hva som er god eller dårlig regnskapsskikk.