« Tilbake (Debet Regnskap Ordbok)
Omsetningsoppgave – hva er en omsetningsoppgave?
Omsetningsoppgave er en oversikt som viser hvor mye penger en avgiftspliktig skylder staten i skatt. Er tilfellet at man har betalt for mye skatt viser også omsetningsoppgaven hva man har krav på å få tilbakebetalt. Omsetningsoppgaven går også under navnene momsoppgave, merverdiavgiftsoppgave eller mva-oppgave.
Bedrifter som er pliktige å betale merverdiavgift ved registrering i merverdiavgiftsregisteret er også pålagt å sende inn omsetningsoppgave til staten. Denne leveres som regel en gang annenhver måned, altså seks ganger i løpet av et regnskapsår. Følger man denne syklusen har den merverdiavgiftsregistrerte virksomheten vanligvis én måned og ti dager på å levere omsetningsoppgaven sin fra forrige frist har løpt ut. Med unntak av fristen 31. august er denne satt til 10. dag av hver måned.
Alle transaksjoner som blir tatt med i denne rapporten skal være dokumentert og lett tilgjengelig for senere gjennomgang av oppgaven. Dette skal forsikre at informasjonen som blir gitt ikke er falsk med formål om å dra nytte av eventuelle fordeler som for eksempel skattelette. Differansen mellom utgående og inngående moms er det som til slutt avgjør hvor mye man har til gode hos, eller skylder staten.
Merverdiavgiftsregistrerte virksomheter med en omsetning på under én million kan søke om å levere sin omsetningsoppgave én gang i året. Har man ikke søkt om dette innen tiden har kommet for å levere oppgaven skal den leveres innen vanlige frister på nettsidene til Altinn, uavhengig av salgsinntekter. Fristen for denne søknaden løper ut 10. mars.
Eksempel:
Flasken AS er en mindre bedrift med en omsetning på rundt 700 000 kroner i året. De velger derfor å søke om tillatelse til å levere sin omsetningsoppgave en gang i året innen fristen 10. mars. Deres søknad blir innvilget og Flasken AS kan levere sin oppgave bare én gang ved slutten av regnskapsåret. Kravene til dokumentasjon av utgående og inngående moms er fortsatt de samme.