« Tilbake (Debet Regnskap Ordbok)
Provisjon
Provisjon er en form for betaling av arbeidskraft som baserer seg på den ansattes prestasjoner i jobben. Det kan derfor også omtales som en variabel godtgjørelse for utført arbeid. Denne godtgjørelsen tar som regel utgangspunkt i arbeidsprestasjoner innenfor en viss periode avtalt på forhånd. Under vanlige ansettelsesforhold utgjør denne perioden en måned.
Ved provisjonsavtaler blir lønnen individuelt tilpasset og regulert etter avtalen gjort med arbeidstager på forhånd. Ofte vil en utbetaling av provisjon komme i tillegg til vanlig lønn, men det er heller ikke uvanlig at en ansatt kun jobber for den variable provisjonen. I like stor grad som fast lønn gir den variable provisjonslønnen grunnlag for utbetaling av feriepenger til den ansatte.
Vurderingen av provisjonsbetaling gjøres som regel etter hvor god jobb man har gjort med tanke på antall nye kunder eller solgte enheter for en virksomhet. Denne ordningen finner man derfor ofte i megler- og salgsbransjen. Utregningen av lønn blir i disse tilfellene vanligvis gjort basert på en prosentandel av inntektene for salg.
I andre tilfeller betaler gjerne virksomheter provisjon ved ansettelse av noen utenfor virksomheten. Lønnen blir da også regnet ut basert på en forhåndsbestemt prosentandel av omsetningen oppdragstageren har generert. Hvor mye man har krav på å få utbetalt som arbeidstager vil fremkomme av avtalen som har blitt gjort mellom arbeidstager og arbeidsgiver. På lik linje med fast lønn gir også provisjonslønn grunnlag for utbetaling av pensjon og sykelønn ved behov.
Sykepengegrunnlaget ved eventuell sykdom regnes derfor ut etter arbeidstagerens gjennomsnittlige inntekt per uke over en periode som er representativ før sykdommen inntraff. Unntaket for dette er om noe annet kommer frem av virksomhetens personalhåndbok eller arbeidsavtalen som har blitt gjort.