« Tilbake (Debet Regnskap Ordbok)
Inflasjon – hva er inflasjon?
Inflasjon er et økonomisk begrep som betyr at det generelle prisnivået opplever en vedvarende vekst. Konsekvensen av dette er at man med for eksempel 100 kroner får kjøpt mindre enn man gjorde før. Tjenester og varer blir dyrere, noe som resulterer i en lavere verdi av kronen, eller andre pengeenheter. Bedrifter må da fakturere mer for sine varer og tjenester. Motsetningen til inflasjon er deflasjon.
Grunnen til at det oppstår inflasjon kan være, som nevnt, at verdien av tjenester og varer øker, og fører til at pengene ikke lenger får kjøpt like mye. Eventuelt kan årsaken være at mengden penger som er i omløp øker, mens produksjonen av varer og tjenester synker, eller forholder seg på samme nivå. En forklaring på økt pengemengde kan være at bankene låner ut mer penger, som et resultat av et lavere rentenivå. For å unngå dette kontrolleres renten av Norges Bank, som setter et rentegulv for styringsrentene, og sørger for at bankene setter utlånsrentene sine etter dette.
For utregning av inflasjon brukes konsumprisindeksen. Statistisk sentralbyrå samler inn data om en stor gruppe utvalgte tjenester og varer, som brukes av privathusholdninger, og til slutt utgjør konsumprisindeksen. Stiger konsumprisindeksen fra en måleperiode til en annen, defineres det som inflasjon. Ved drastisk stigning av denne over kort tid blir det kalt hyperinflasjon.
Eksempel
På grunn av et fall i meieriproduksjon øker prisen på 500 gram smør fra 32 kroner til 34 kroner i løpet av et år. Konsekvensen av dette er at man for 100 kroner ikke lenger får kjøpt tre pakker smør i butikken, men to. Denne prisøkningen kalles inflasjon, og konsekvensen er at pengene blir mindre verdt.