« Tilbake (Debet Regnskap Ordbok)
Rente
Rente er prisen man må betale for å låne penger av noen. Det er en ekstra avgift som legges til den originale summen av lånet. Hvor stor denne kostnaden er vil variere ut ifra hvor pengene lånes og hva som er formålet med lånet.
Rentene å betale på et lån oppgis som regel i prosenter. Denne prosenten omtales gjerne med begrepene rentesats eller rentefot. Gjør man et lån med en rentesats på 5, vil det si at renten å betale er 5 prosent av lånet totalt. Betaler man mer enn disse 5 prosentene betaler man altså ned på lånet, og renten blir dermed lavere til neste betaling selv om satsen er den samme.
Renten på et lån kan oppfattes som betalingen man gjør for muligheten til å låne penger av noen, og denne betalingen går begge veier. Ønsker man for eksempel å låne pengen av banken til å kjøpe seg et hus, skal banken ha betaling for tjenesten. Setter du dine penger i en konto hos banken, skal de betale deg for å ha pengene i sin disposisjon.
Tre deler avgjør hvor høy rentesatsen blir:
- Långivers godtgjørelse for risiko ved utlån av penger
- Långivers godtgjørelse for utlån av penger
- Godtgjørelse for inflasjon
Utover dette kan man med fordel gjøre seg kjent med flere begrepet som har med renter å gjøre:
- Rentes rente
- Nominell og effektiv rente
- Flytende rente og fastrente
Rentes rente er prinsippet man benytter seg av for å beregne hva beløpet av rentesatsen vil bli etter X-antall år med penger i banken. Hva beløpet utgjør vil bli større og større for hvert år med mindre man velger å ta penger ut av kontoen. Beløpet som legges til i renter ved enden av et år skal være med i utregningen for neste års rentebeløp.
Forskjellen på nominell og effektiv rente er ganske enkel. Nominell rente er den rentesatsen du får av banken, og bare den. Altså prosentandelen du skal betale som pris for å disponere lånet. Den effektive renten er rentesatsen i tillegg til utgiftene i forbindelse med lånet:
- Termingebyr
- Etableringsgebyr
- Depositumsgebyr
Altså hva man faktisk ender opp med å betale for lånet.
Om man har flytende rente eller fastrente avhenger av ens egen vurdering av hva som lønner seg på sikt. Denne vurderingen gjør man ut ifra hva styringsrenten er, som blir satt av Norges Bank (Sentralbanken).
Bestemmer man seg for at man vil ha fastrente på lånet sitt betyr dette at rentesatsen banken har satt forblir den samme helt til lånet er nedbetalt. Dette kan være en fordel om renten på lånet er rekordlav og man ønsker å låse renten i den tro at den bare vil bli høyere fremover. Det man da risikerer er at renten blir enda lavere i fremtiden og man har låst seg til å betale en høyere pris for lånet.
Har man en flytende rente på lånet sitt vil den alltid være styrt av styringsrenten, og prisen man betaler for lånet kan variere fra år til år.