« Tilbake (Debet Regnskap Ordbok)
Regnskapsår
Begrepet regnskapsår beskriver en bestemt periode for regnskapet til en virksomhet. Lengden av et regnskapsår er som regel den samme som et vanlig kalenderår, men i helt spesielle tilfeller har Finansdepartementet autoriteten til å gjøre unntak fra regelen. Disse unntakene gjelder:
- Nye virksomheter
- Nedlagte virksomheter
Regnskapsåret starter 1. januar ved starten av hvert kalenderår, og varer til 31. desember. Det er altså ikke avhengig av når virksomheten leverer fra seg regnskapet eller får det godkjent.
I tilfeller hvor det blir gjort unntak i regnskapsår dreier det seg som regel om oppstarten eller nedleggelsen av virksomheter. Nye virksomheter kan få innvilget forlengede regnskapsår da det for noen vil være gunstig å samle økonomien fra oppstarten og neste år i samme regnskap. Disse regnskapene kan forlenges til inntil 18 måneder.
Når en virksomhet går konkurs og driften skal legges ned trenger man naturligvis ikke føre regnskap for det resterende året da det ikke er noen drift å rapportere om. I prinsippet kan derfor et regnskapsår også være så kort som 1 måned.
En tredje form for unntak i beregningen av regnskapsår gjelder sesongbaserte virksomheter. Disse virksomhetene kan få dispensasjon til å starte sitt regnskapsår ved oppstarten av virksomheten hvert år. Regnskapsåret blir hverken lengere eller kortere, men starter og slutter altså på ulike tidspunkt. Dette kalles et avvikende og skal gjøre det enklere for virksomheten å ta beslutninger for driften. Grunnen til dette er at man får et bedre bilde av hvordan det faktisk går økonomisk for virksomheten i sesongen.
Eksempler på sesongbasert virksomhet:
- Alpinanlegg
- Badeland
- Festival
- Fornøyelsespark
- Dyrepark