« Tilbake (Debet Regnskap Ordbok)
Transaksjonsprinsippet – hva er transaksjonsprinsippet?
Transaksjonsprinsippet er et prinsipp som går ut på at en virksomhets transaksjoner skal bokføres til vederlagets virkelige verdi ved tidspunktet for transaksjonen. Prinsippet sørger for at leveranser av varer og tjenester i regnskapet ikke stiger eller synker i verdi når det skal leveres ved slutten av regnskapsåret.
Transaksjonsprinsippet er gjeldende for alle varer og tjenester det ytes vederlag for til en virksomhet. Når dette bokføres skal det ifølge prinsippet være til verdien av varen eller tjenesten som var gjeldende på tidspunktet for leveranse.
En av fordelene med transaksjonsprinsippet er at verdien av en tjeneste eller vare man har solgt forblir de samme i regnskapet når det leveres. Dette sørger for at virksomheter i mindre grad kan tukle med sitt eget regnskap, og oppnå økonomiske goder på grunn av en verdiendring. Fordelen gjelder også andre veien da man unngår uheldige overraskelser i regnskapet ved slutten av regnskapsåret.
Transaksjonsprinsippet inngår i Regnskapsloven som et av de grunnleggende prinsippene for god regnskapsskikk. Som tidligere nevnt presiseres det her at verdien av en gjenstand skal bokføres til den gjeldende verdien av varen eller tjenesten når den har blitt levert og kontrollert. Altså, når mottakeren har mottatt varen eller tjenesten.
I regnskapsføringen til en virksomhet skal transaksjonsprinsippet integreres på lik linje med andre regnskapsprinsipper for å oppnå god regnskapsskikk.