« Tilbake (Debet Regnskap Ordbok)
Frikort – hva er frikort?
Frikort er et skattekort man er pliktig å ha hvis man fra en alder av 13 år begynner å tjene egne penger, inntil en beløpsgrense på 55 000 kroner. Hvis man regner med å tjene mer enn det i løpet av kalenderåret, skal et alminnelig skattekort benyttes. Frikort bestilles på nettsidene til Skatteetaten.
Frikortet viser arbeidsgiver at det ikke skal trekkes skatt av den opptjente lønnen til arbeidstakeren. Dette skattefritaket gjelder inntil et samlet beløp på inntil 55000 kroner.(2019) Om man med frikort har flere arbeidsgivere skal det samlede beløpet deles mellom disse. Hvis man i løpet av arbeidsåret oppdager at man kommer til å tjene mer enn grensen som er satt er det fortsatt mulig å søke om skattekort. Konsekvensen av dette er at pengene man allerede har tjent vil bli tatt med i beregningen når skatten skal avregnes. Søker man ikke om skattekort når grensen for frikortet er nådd, trekker arbeidsgiver 50 % skatt av inntekten ut året. Ender man da opp med å betale for mye skatt får man dette igjen på skatten ved skatteoppgjøret neste år.
Eksempel
Frida får sommerjobb som blomsterbud, og bestiller et frikort da hun ikke regner med å tjene mer enn 55000 kroner på jobben. Hun leverer dette til arbeidsgiver som bruker informasjonen på kortet ved lønnsutbetalinger. Ved slutten av sommeren har Frida tjent 35000 korner på jobben og får tilbud om videre jobb i butikken. De neste tre månedene tjener hun 15000 kroner, og innser at hun kommer til å overskride frikortgrensen ved å fortsette i jobben ut året. Hun avtaler derfor en permisjon med arbeidsgiver ut året for å unngå dette. Frida ender derfor opp med å tjene 50000 skattefrie kroner, og søker om et skattekort for arbeid i butikken neste år.