« Tilbake (Debet Regnskap Ordbok)
Styre – hva er et styre?
Et styre er det øverste ledelsesorganet i en stiftelse. Stiftelsen er en selskapsform som opprettes når formålet bak den økonomiske gevinsten er spesifikt rettet mot noe som gagner andre en eierne.
Stiftelser blir gjerne opprettet med finansiering som er testamentert eller gitt som en gave. En stiftelse kan også ansees for å være en formuesverdi.
Stiftelser opprettes som regel med formål som er:
- Sosiale
- Humanitære
- Økonomiske
- Ideelle
Styrets rolle i stiftelsen er blant annet å kontrollere administrasjonen innsats, utforme strategier, i tillegg til å fungere som et ansikt utad. De største beslutningene og økonomiske avgjørelsene som blir tatt for en stiftelses fremtid er styrets ansvar.
Styrets avgjørende innflytelse varierer etter hvilken selskapsform stiftelsen er registrert som. Organisasjonskulturen for en alminnelig stiftelse og en næringsdrivende stiftelse er ikke den samme. I begge tilfeller skal likevel styret sørge for en betryggende kontroll av virksomhetens drift, formuesforvaltning og regnskap, og til enhver tid ha oversikt over stiftelsens økonomiske situasjon. Det er til syvende og sist også styret som definerer driften av stiftelsen, og kan gi frihet eller stille krav til sine ansatte.
Et styre kan være en sammensetning av flere medlemmer, men det skal minst være én person som utgjør et styre. I styrer med bare ett medlem blir naturligvis denne personen ansett som lederen av styret. Består det av flere medlemmer velges lederen av generalforsamlingen i aksjeselskaper. I tilfeller hvor dette ikke lar seg gjøre velger styret sin egen leder. Skulle stiftelsen være registrert som et ansvarlig selskap, utnevnes lederrollen i selskapsmøtet.