« Tilbake (Debet Regnskap Ordbok)
Salgsmoms
Salgsmoms er et beløp som blir tillagt prisen ved salg av avgiftspliktige varer eller tjenester. Kjøperen av varen eller tjenesten betaler denne momsen til selgeren sammen med resten av beløpet på fakturaen.
Moms er en avgift som tillegges alle merverdiavgiftspliktige varer eller tjenester en virksomhet kjøper av en leverandør, eller selger til en kunde. Denne avgiften kreves inn på vegne av staten, og skal tillegges de aller fleste varer og tjenester som kjøpes og selges. En merverdiavgiftsregistrert virksomhet skal, i tillegg til å kreve inn salgsmoms, også bokføre betalt moms som fradragsberettiget i regnskapet.
Salgsmomsen som legges til prisen på varen eller tjenesten blir regnet ut i prosenter. Hvor stor prosentandel av prisen som skal legges til som moms kommer an på varen eller tjenestens momssats. De vanligste satsene i Norge er følgende:
- 12% for kinobilletter, persontransport og utleie av moms
- 15% for mat og drikke
- 25% for de aller fleste øvrige varer og tjenester
Salgsmomsen legges også til prisen ved salg av varer eller tjenester til vanlige forbrukere. Den inngår altså i salget av alle varer og tjenester uavhengig av næringsvirksomhet og jobb. Forskjellen er at salgsmomsen mellom næringsdrivende skal være spesifisert, mens det ved salg til en vanlig forbruker ikke er påkrevd å være spesifisert i salgsdokumentet.
I spesielle tilfeller hvor en næringsdrivende selv skal benytte seg av en vare eller tjeneste i egen befatning skal salgsmomsen inkluderes som ved en vanlig transaksjon mellom kjøper og selger.
All moms som i en virksomhet betales eller kreves inn skal føres i regnskapet. Ved slutten av regnskapsåret regner man ut differansen mellom moms til gode og moms betalt, for å finne ut hvor stort beløp Skatteetaten og virksomheten selv har krav på.