« Tilbake (Debet Regnskap Ordbok)
Revisjonsplikt
Revisjonsplikt er et ansvar en virksomhet pålegges som tilsier at årsregnskapet skal revideres av enten en statsautorisert eller en registrert revisor. Hovedregelen for revisjonspliktige virksomheter er at revisoren skal være en ekstern uavhengig part. I utgangspunktet regnes alle regnskapspliktige virksomheter også som revisjonspliktige. Dette ifølge revisorloven.
Når en virksomhet skal utarbeide en revisjon av sitt årsregnskap skal dette gjøres av en ekstern revisor uten noen for tilknytning til den aktuelle virksomheten. Dette for å unngå at revisoren er forutinntatt i sin tilnærming til revisjonen og potensielt ser gjennom fingrene på kritikkverdige forhold. Revisjonsutførelsen skal altså være uavhengig for å kunne gjøre en objektiv vurdering av en virksomhets regnskap ved kontroll. Disse bestemmelsene er en del av revisjonsplikten.
Disse selskapsformene kan i Norge være revisjonspliktige:
- Aksjeselskap (AS)
- Allmennaksjeselskap (ASA)
- Enkeltpersonforetak (ENK)
- Ansvarlige selskaper (ANS og DA)
- Enkelte foreninger, stiftelser og borettslag
Unntakene for revisjonsplikt gjelder som regel virksomheter med totale driftsinntekter på under 5 millioner kroner.
For aksjeselskaper og allmennaksjeselskap er det flere kriterier som skal oppfylles for å være fritatt revisjonsplikten. I tillegg til at driftsinntektene må være under 5 millioner kroner må også balansesummen til selskapet være under 20 millioner kroner og selskapets ansatte må tilsvare under 10 årsverk. Det er selskapets styre som avgjør om det skal revideres, men overstiger man et av de ovennevnte kriteriene er selskapet revisjonspliktig.
For at et enkeltpersonforetak skal være revisjonspliktig må virksomheten ha ansatte som tilsvarer over 20 årsverk eller eiendeler som til sammen er verdt over 20 millioner kroner.
Ansvarlige selskaper må ha mer enn 5 deltagere eller en inntekt på over 5 millioner kroner for å regnes som revisjonspliktige.
Revisjonspliktige foreninger har salgsinntekter over 2 millioner kroner, over 20 årsverk eller eiendeler som tilsvarer over 20 millioner kroner. Borettslag og stiftelser blir først revisjonspliktige etter de har nådd et visst antall seksjoner.
For mer utfyllende informasjon om krav og kriterier for revisjonsplikten til de ulike organisasjonsformene, kan man oppsøke nettsidene til Altinn.