« Tilbake (Debet Regnskap Ordbok)
Mva – hva er mva?
Mva, eller merverdiavgift, er en avgift som tillegges alle merverdiavgiftspliktige varer eller tjenester en virksomhet kjøper av en leverandør, eller selger til en kunde. Denne avgiften kreves inn på vegne av staten, og skal tillegges de aller fleste varer og tjenester som kjøpes og selges. En merverdiavgiftsregistrert virksomhet skal, i tillegg til å kreve inn mva, også bokføre betalt mva som fradragsberettiget i regnskapet.
Før en virksomhet regnes for å være momspliktig må den oppfylle kravet om å ha tjent 50000 kr på salg av momspliktige varer eller tjenester, innenfor en periode på 12 måneder. Overskrider virksomheten dette beløpet er den pliktig å søke om å bli registrert i merverdiavgiftsregisteret.
Mva regnes ut som en prosentandel av prisen på varen eller tjenesten som blir solgt eller kjøpt. De vanligste satsene for mva på varer og tjenester er:
- 12% - for kinobilletter, persontransport og utleie av rom
- 15% - for drikke og mat
- 25% - for de aller fleste varer og tjenester
Det finnes likevel unntak. Enkelte tjenester som selges er ikke mva-pliktig da de er unntatt fra bestemmelsene i merverdiavgiftsloven. Blant disse finner man for eksempel undervisningstjenester, helsetjenester og kulturelle tjenester. Altså har man gjennom kjøp og salg av denne typen tjenester ikke rett til registrering i merverdiavgiftsregisteret, og beregner da heller ikke utgående mva på fakturaer. Heller ikke fradragsrett på inngående mva har man rett til om man ikke er registrert i merverdiavgiftsregisteret.
Enkelte er også unntatt reglene for mva i merverdiavgiftsloven gjennom en såkalt nullsats. Dette kan gjelde for eksempel omsetningen av bøker i siste omsetningsledd, eksport, brukte biler og avissalg. Områdene omfattes likevel av merverdiavgiftsloven, og gir rett til fradrag for inngående mva og til registrering i merverdiavgiftsregisteret.
I variasjonen av mva-regnskap vil man også finne det som heter delt omsetning. Det vil si at man driver med salg av varer og tjenester som både er avgiftsunntatt og avgiftspliktig. I disse tilfellene legges mva kun til de varene og tjenestene som er avgiftspliktige. Ved kjøp av varer som er ment til bruk i begge delene av virksomheten skal inngående mva fordeles forholdsmessig mellom begge delene av virksomheten. Varene vil derfor ikke være fradragsberettiget om de kun brukes til den avgiftsunntatte delen av virksomheten.
All mva som i en virksomhet betales eller kreves inn skal føres i regnskapet. Ved slutten av regnskapsåret regner man ut differansen mellom mva til gode og mva betalt, for å finne ut hvor stort beløp Skatteetaten har krav på.
Eksempel:Den merverdiavgiftsregistrerte virksomheten Ransel AS har i løpet av det siste regnskapsåret krevd inn 80000 kr i mva på avgiftspliktige varer og tjenester på vegne av staten. I den samme perioden har virksomheten betalt 60000 kr i mva i inngående moms ved kjøp av varer og tjenester. Differansen mellom disse to er 20000 kr, og Ransel AS er pliktig å betale dette beløpet til Skatteetaten.