« Tilbake (Debet Regnskap Ordbok)
Likviditet – hva er likviditet?
Med begrepet likviditet mener man en virksomhets kjøpekraft eller evne til å betale for seg for øyeblikket. Altså, muligheten til å på kort sikt møte forplikterser og forfall. Denne avgjøres av virksomhetens likvide midler i form av eiendeler, kontanter eller andre midler som kan benyttes som betaling.
De enklest overførbare likvide midler som betaling er bankinnskudd og pengesedler som enkelt kan disponeres med kort eller sjekk. Verdipapirer i form av aksjer eller andre eiendeler blir også ansett som høy likviditet om det raskt kan omsettes til kontanter. Langsiktige verdipapirer regnes for å ha lavere likviditet da disse kan synke i verdi ved et eventuelt kursfall.
Om en virksomhet til en hver tid har midler tilstrekkelig til å innfri krav om betaling av regninger og kjøp av varer, regnes det for å være god likviditet. Særlig en virksomhets evne til å på kort sikt finansiere gjeld blir lagt vekt på når man avgjør om likviditeten er god. Likviditeten regnes ut basert på virksomhetens beholdninger og kontanter, som kan omsettes enkelt. Man kan derfor si at likviditeten uttrykker virksomhetens betalingsevne på kortsiktige forpliktelser. Det kan derfor være fordelaktig å sette opp et likviditetsbudsjett som gir oversikt over virksomhetens øyeblikkelige midler.
Eksempel:
Karlsen AS vil regne ut virksomhetens likviditet. For å gjøre dette må de se på forholdet mellom bedriftens kortsiktige gjeld og omløpsmidler. Etter en gammel norm skal ikke denne være lavere enn 2,0. Omløpsmidlene til Karlsen tilsvarer så mye som 3000000 kr. Disse skal deles på den kortsiktige gjelden som for øyeblikket er 1200000 kr. Resultatet av denne utregninge blir 2,5. Noe som betyr at Karlsen ligger over den fornuftige grensen for likviditet.